Welke impact heeft Google’s Buy Button op retailers en e-commerce spelers?

Google kondigde onlangs aan dat het een ‘Buy Button’ zou laten verschijnen in zijn zoekresultaten. In eerste instantie zou dit gebeuren bij mobiele zoekresultaten. Logisch, want we weten allemaal dat in sommige delen van de wereld het zoek- en online shoppinggedrag zich meer en meer mobiel afspeelt. Dit is nog maar de start van de launch, dus de kans bestaat dat die binnen afzienbare tijd verder uitgerold wordt naar desktop search pagina’s.

De nobele doelstelling is om het aantal stappen voor de consument te verminderen. Door stappen uit te sluiten en dus de consument rechtstreeks op Google pagina’s de verdere online transactie activiteiten te laten voortzetten en hun data te laten ingeven, worden essentiële data van bij de retailers weggehouden.

Ook de mogelijkheid om op dat moment in de customer journey in te spelen door de retailer zelf, via cross en upsell technieken en product recommendations voor te stellen, wordt gefnuikt. Google stelt wel dat het op die pagina’s de mogelijkheid zal geven aan de retailer, maar hoe dit verder past in de online ads selling technieken is nog niet gekend. Alsook niet of Google hierop extra inkomsten wenst te genereren.

Een van de doelstellingen van Google is om zich zo verder te positioneren tegenover Amazon en eBay. Macy’s zou in verregaande gesprekken zijn met Google om deel uit te maken van deze launch.

De consument hoeft dan maar op 1 centrale plaats, Google, zijn betaalgegevens op te slaan en te shoppen. Google stort het betaalde bedrag wel door aan de retailer zonder een commissie of dergelijke hierop te nemen, maar er wordt niet gesproken over hoelang de fondsen bij Google blijven hangen.

Google ziet vandaag online selling ad inkomsten verloren gaan omdat consumenten op apps van verschillende retailers rechtstreeks gaan shoppen waar ze ook niet meer alle betaalgegevens moeten invullen. Dus het is voor Google interessant om zo vroeg mogelijk in de customer journey in te vallen en ook deze betaal- en shoppinggedraggegevens te bezitten.

Ongetwijfeld zal dit ook een impact hebben op de Google Product Listing ads.

Het zal eCommerce bedrijven wel helpen in een versnelde uitrol van hun mobile eCommerce activiteiten door via Google een mobile eCommerce kanaal te hebben. Vooral de laatkomers en kleinere spelers in de markt kunnen hun voordeel hieruit halen, maar ik ben toch benieuwd hoe de grote eCommerce spelers hier in Europa naar deze evolutie kijken.

Dit artikel werd ook gecrosspost op Emerce.


Andere interessante blog topics van Faces of Content: